מנהגי כניסה לבית חדש

You are currently viewing מנהגי כניסה לבית חדש

עומדים בפני מעבר לבית חדש משלכם או דירה חדשה בשכירות? אנו בטוחים שיש לכם לא מעט דברים על הראש עכשיו ושאתם כנראה עסוקים בהובלות, רעיונות מיוחדים לעיצוב, סידורים טכניים כמו החלפת משלמים על ארנונה, חשמל וחשבונות שונים ועוד שלל עיסוקים המאפיינים מעבר לבית חדש. יחד עם זאת, לאחר ההתמקמות וכאשר יש כמה דקות לנשום, שווה בהחלט להכיר את מנהגי הכניסה לבית חדש הנפוצים שתמיד נחמד לעשות עם כל כניסה לבית או דירה חדשה. אם גם אתם נמצאים בפני מעבר כזה בימים אלו, ואפילו אם עברתם לאחרונה לבית חדש וטרם ציינתם זאת בצורה מיוחדת, הנה מנהגי כניסה שכדאי להכיר.

מזוזה

על אף שיהודים החיים במדינת ישראל נעים על קשת רחבה מאד של זיקה לדת ולמסורת, החל מחילונים גמורים שלא מאמינים באל ועד לחרדים אדוקים, נדמה כי מנהג התקנת המזוזה הוא גורף וכמעט אין בית בישראל שאין בו מזוזה. אפילו אתם לא מאמינים גדולים בעצמכם, התקנה של מזוזה בבית חדש היא בהחלט אקט המייחסים לו סגולה להגנה והשגחה פרטית על הדיירים וזה בהחלט דבר שנחמד לעשות. ניתן לרכוש קלף מזוזה חדש במקומות שונים ובטווח מחירים רחב, כך שזו לא חייבת להיות הוצאה גדולה כלל, וגם בית מזוזה תוכלו לבחור בהתאם להעדפות ולתקציב שלכם. את המזוזה אגב, רשאים להתקין גברים ונשים לאחר גיל מצוות וכן לברך עליה.

חנוכת בית

האמת, שאין כיף יותר מאירוע אינטימי עם המשפחה והחברים הקרובים כדי לשמוח על הבית החדש שנכנסתם אליו. מעבר להזדמנות שמתאפשרת לכולם לשמוח יחד אתכם ולפרגן על הבית החדש, זאת גם ההזדמנות שלכם להודות לאנשים הקרובים בחייכם על עצם היותם ובטח למי שעזר לכם במעבר והתמקמות במשכן החדש. את הקונספט אגב, תוכלו להתאים ולעשות זאת בדיוק איך שמתאים לכם. אפשר לבשל בעצמכם אם מדובר בכמות קטנה יחסית של אורחים או להזמין אוכל וכיבוד מבחוץ לכמות גדולה יותר ולהנות מערב משמח ומרגש.

מה נכנס קודם לבית על פי היהדות

שימו לב שתארנו כאן חנוכת בית בגרסתה החילונית, אבל חשוב לדעת שחנוכת בית היא מצווה ביהדות ויש מי שבוחר לעשות אותה על פי הכללים. לא ניכנס עכשיו לסדר הפעולות השלם, אבל נאמר שמי שבכל זאת רוצה לשמר מנהג מהיהדות, צריך להכניס לבית קודם כל לחם ומלח, ספרי קודש וקופת צדקה ורק לאחר מכן את כל שאר הדברים. כמו כן ההמלצה היא להיכנס ברגל ימין ובעדיפות לכניסה ביום שלישי.

מנהג מרוסיה – הנכנס הראשון הוא חתול

בואו נדבר על כמה מנהגים שמגיעים מתרבויות אחרות ובמקרה הזה תרבות שלה נציגים רבים בארץ. ברוסיה מאמינים שהחתולים קשורים באיזשהו אופן לשדים ולרוחות רפאים, ושלמעשה יש להם הגנה מיצורים כאלה ושהם אפילו מסוגלים להבריח אותם, ועל כן נהוג לתת לחתול להיות הראשון שנכנס לבית. כמו כן האמונה אומרת שהצעד הזה יביא ברכה והצלחה לדיירי הבית.

לכבד את השדים – מנהג מרוקאי

מסתבר שעניין הרוחות והשדים הוא דבר שמעסיק הרבה מאד חברות ותרבויות שונות מזה שנים, וכאן ישנו מנהג הנהוג בעיקר אצל יוצאי מרוקו. על פי המנהג, ביום הכניסה לבית יש להכין מיני מטעמים (לרוב מדובר על קוסקוס בגרסה מתוקה עם דבש וסוכר) ואותו יש להניח בפינות הבית. מטרתו של האקט הזה היא לפייס את השדים ולעודד אותם להעתיק את מקום מגוריהם לנקודה אחרת.

לסיכום

כפי שאתם רואים, ישנם הרבה מנהגים הקשורים בכניסה לבית. אנו ממליצים לבחור לפחות מנהג אחד שאת מתחברים אליו, ולו בשביל ההיבט הסימבולי בכך. שיהיה בשעה טובה!