מסמך חשוב ליזמי נדל"ן בישראל: לאיזו מטרה צריך דו"ח אפס?

You are currently viewing מסמך חשוב ליזמי נדל"ן בישראל: לאיזו מטרה צריך דו"ח אפס?

יזמות נדל"ן היא דבר מורכב ביותר ורב אתגרים ואפילו סיכונים. בכדי לתת לכך מענה, ישנו תמהיל מורכב של חוקים, תקנות, מוסכמות ועזרים שונים. אחד מהם, הוא מה שידוע בכינוי "דו"ח אפס". דו"ח זה, משמעותי מאוד עבור יזמי נדל"ן ובעל השלכות חשובות לבעלי דירות, גופי מימון ועוד. מה הוא דו"ח אפס? לאילו מטרות הוא משמש? מי מכין אותו וכיצד? ומה עוד מעניין וחשוב לדעת על כך? לפניכם סקירה קצרה, אשר תבהיר כל זאת ותחדד את הדברים.

הצורך בהערכה מדויקת ומראש

כאמור, יזמות נדל"ן היא דבר מורכב. אם ניקח לצורך הדוגמה יזם, אשר מתכנן פרויקט פינוי בינוי, ניתן לראות עד כמה רחב היקף האלמנטים שכרוכים בכך. אלה ישפיעו על עלויות הפרויקט, הכדאיות הכלכלית, זמני הביצוע שלו ועוד. אנו מדברים על פרויקט שאמור לדרוש מימון גדול מאוד מבנק, חייב לתאם בין בעלי דירות רבים, ידרוש תכנון מורכב של אדריכל ומהנדסים, יחייב להפעיל במקצועיות אוסף לא קטן של אנשי מקצוע לשם הביצוע בשטח וזהו רק קצה הקרחון. יזם אשר מגיע לבנק עם תכנית לכך ומבקש מימון, מדוע שיתנו לו? על סמך מה יאמינו, שביכולתו לבצע את הדברים ובאופן רווחי? התשובה לכך היא בין השאר "דו"ח אפס". באמצעות המסמך הזה, ניתן להבין טוב יותר מהן התוכניות ואת כל הכרוך בהן. זהו מעין מסמך בסיסי, ראשוני, אם כי מאוד מעמיק, אשר מתאר את הפרויקט המתוכנן. כלומר יזם לא יכול רק לתאר בקווים כלליים מה בכוונתו לעשות ולהשיג בצורה כזו הסכמה של בעלי הדירות או מימון של בנק. יש יותר מדי סימני שאלה וסיכונים, אם לא מספקים מידע שהוא די רחב, ברור וקונקרטי מספרי. את זה מספק כאמור דו"ח אפס.

מה הוא כולל?

דו”ח כזה אמור להיות מפורט מאוד. הוא יכלול בדרך כלל מידע כגון שווי מבנים נוכחי, שווי המבנים לאחר הפרויקט, עלות הפרויקט, ההכנסות שצפויות מהנכס וכן שינויים אפשריים שעשויים להשפיע על הדברים בהמשך. בפינוי בינוי יש לקחת בחשבון בדו"ח גם את עלויות השכירות החלופית לבעלי הדירות שגרים בהן ואת מס השבח (עשוי להיות שונה מדירה לדירה לפי גודלה).

 

 

דו"ח אפס וניהול סיכונים

בדו"ח תהיה גם התייחסות להוצאות בלתי צפויות, מאחר שבמהלך הפרויקט עצמו עשויות להיות הפתעות שמשנות את התמונה. לוקחים זאת מראש בחשבון בדו"ח אפס. במבט רחב יותר, דו"ח אפס הוא חלק מהנושא של ניהול סיכונים ביזמות נדל"ן. מאחר ש"מתגלגלים" כאן סכומי כסף גדולים מאוד, גם הסיכונים עלולים לעלות ביוקר, לכל הצדדים. זו היא סיבה מרכזית, לצורך בפתרונות מורכבים וקפדניים כמו דו"ח אפס.

חשוב ומעניין לדעת

דו"ח אפס הוא נושא רחב בפני עצמו. אלה עוד כמה נקודות בסיסיות, אשר כדאי לכם לדעת לגביו:

  • מי מכין דו"ח אפס? – שמאי מקרקעין של הבנק הוא מי שיכין את הדו”ח בדרך כלל. השמאי גם מפקח על הפרויקט בהמשך.
  • למה הוא נקרא בשם מוזר כזה? – שמאי הבנק למעשה מגיש רצף דו"חות ממוספרים, במסגרת עבודת הפיקוח שהוא עושה על הבנייה. "דו"ח אפס" יוגש על ידיו לפני כן ולכן הוא נקרא כפי שהוא נקרא.
  • הבסיס החוקי – חוקית, דו"ח זה מבוסס על חוק מכר (דירות) (הבטחת השקעות של רוכשי דירות) תשל"ה-1974.
  • המתכונת של הדו"חות – מקובל שיש לדו"ח אפס מתכונת קבועה למדי.
  • דו"ח אפס בהתחדשות עירונית – זהו מצב, שבו הדו"ח מורכב במיוחד. יותר מדו"ח אפס ביזמות של הקמת בניין חדש.

לסיכום

דו"ח אפס הוא כאמור נושא חשוב, שכל יזם נדל"ן ולמעשה כל מי שעוסק בתחום זה, צריך להכיר.